2020-luvun kriisit nostivat ennusteet päättäjien prioriteetiksi, kertoo Matti Markkanen Balancolta

Ilmassa oli selvästi kevättä, kun tavoitimme eräänä aurinkoisena huhtikuun perjantaina modernin liiketoimintajohtaja Matti Markkasen Balancon uudelta toimistolta, Aviapoliksen tuntumassa aivan Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä. Balanco palvelee asiakkaitaan noin 100 talouden ammattilaisen voimin Suomessa ja Ruotsissa.
Balancon asiantuntijat tekevät päivittäin töitä johtajien ja talouspäättäjien kanssa, ja kevät on ollut Balancon asiantuntijayksikölle työntäyteistä. Taloushallinnon tavanomaisen konsultoinnin lisäksi Balanco laatii asiakkaiden kanssa skenaarioita ja konsultoi KPI-mittareiden valinnassa sekä rahavirran ennustamisessa. Työssään talousasiantuntijat analysoivat suuria määriä talousdataa. Kun analysoitavia yrityksiä on paljon ja liiketoimintamallit vaihtelevat, Matti ja tiimin muut asiantuntijat säästävät aikaa automaattisella rahavirran ennusteella.


”Yrityspäättäjä tarvitsee päätöksentekoon dataa muualtakin kuin kirjanpito-ohjelmasta: tarjoamme ennustetta talouden ohjelmistojen lisäksi myös CRM- ja HR -ohjelmistoista.” Matti kertoo. Ukrainan tilanne sävyttää keskustelua yrityspäättäjien kanssa juuri nyt.


Ukrainan sota ja taloudellisten pakotteiden seuraukset tulevat vaikuttamaan yrityksiin toimialasta riippumatta. “Ukrainan tilanne sävyttää keskustelua yrityspäättäjien kanssa juuri nyt. Teemme paljon töitä kasvuyritysten kanssa, jotka ponnistavat Suomesta ulkomaille.” Matti kertoo.


Muutostilanne erityisesti vaatii usein talouden ammattilaisen näkemystä.


“Kriisi, kuten sota tai korona, voi tulla yllättäen ja se voi koskettaa myös vakiintuneen liiketoiminnan yrityksiä. Sodan sytyttyä energian hinnannousu on vaikuttanut kuljetusalan yrityksiin, mutta heti sen jälkeen on vuorossa iso massa yrityksiä, jotka ostavat kuljetusalan yrityksiltä rahtipalveluita raaka-aineiden tai tuotteen kuljetukseen. Seuraavaksi korkeammat kuljetuskustannukset näkyvät hinnannousuna seuraavassa portaassa.” Matti kertoo.


2020-kriisit nostivat talousennusteet yrityspäättäjien prioriteetiksi


“Talouspakotteiden vaikutukset tulevat viiveellä. Jo nyt moni asiakas on täyttänyt varastoaan raaka-aineiden hinnannousun, komponenttipulan ja logististen häiriöiden varalta.” Matti kertoo.


Talouden stagflaatioon varautumiseksi rakennamme yrityspäättäjien kanssa kolme vaihtoehtoista liiketoiminnan skenaariota: positiivinen, neutraali ja negatiivinen, jotka huomioivat hinnankorotusten vaikutukset myyntiin ja liiketoimintaan.” Matti kertoo.


Balancolla ennustetaan tulevaa rahavirtaa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.


“Taktisena työkaluna eli lyhyen aikavälin ennusteena hyödynnämme automaattista 90-päivän rahavirran ennustetta, joka ennustaa päivätason kassan saldon, kertoo riskin vaihteluvälin ja antaa relevanttia dataa siitä, miltä rahatilanne näyttää tulevina kuukausina ja kuinka yritykset ovat hoitaneet maksunsa." Matti kertoo.


“Strategisena työkaluna eli pitkän aikavälin liiketoiminnan ennusteena rakennamme päättäjien kanssa 1–3 vuodelle kassavirtaennusteen, joka perustuu kuukausitason tuloslaskelma- ja tasebudjettiin sekä liiketoiminnan mittareihin. Strategisen ennusteen kautta suunnittelemme investoinnit, rekrytoinnit sekä toiminnan rahoituksen.” Matti kertoo.


Balanco auttaa yrityspäättäjiä aidosti ennustamaan tulevaa


2020-luvun kriisien jälkeen yrityspäättäjälle ei enää riitä, että kirjanpito raportoidaan välitilinpäätöstasoisesti ja oikea-aikaisesti. Myös verotus on oltava kontrollissa ja johtajan on lähtökohtaisesti pystyttävä aidosti ennakoimaan tulevaa.” kertoo Matti.


“Pidämme asiakkaidemme kanssa säännölliset tilannekatsaukset, joissa on vakiosisältö. Käymme läpi, mitä mittareita päättäjien kannattaa seurata ja autamme tavoitetason määrittämisessä. Tärkeimpinä mittareina pidän liikevaihtoa ja sen kasvua, liikevoittoa ja omavaraisuutta sekä maksuvalmiutta.” Matti kertoo.


Stagflaatiosta puhutaan nyt paljon. Mitkä konkreettiset neuvot annat yrittäjälle, joka haluaisi varmistaa, että raha riittää kasvuun kustannuspaineista huolimatta?


”Liiketoiminnan muutoksiin kannattaa varautua erilaisilla tulevaisuuden skenaarioilla. Korkojen nousua on todennäköisesti edessä. Ukrainan sota ja siihen liittyvät pakotteet uhkaavat myös luoda kitkaa talouden pyörien pyörimiselle. Skenaariotyössä kannattaa huomioida mm. energian hintojen nousu, lainojen koron nousupaine ja niiden takaisinmaksu. Jos liiketoimintaa on ulkomailla, kannattaa varautua valuuttakurssien muutoksiin valuuttakurssien suojauksilla.” Matti opastaa.


2020 -luvun kriisien myötä talouspäättäjät joutuvat ennakoimaan ja tekemään entistä nopeammin päätöksiä rahavirran ja resurssien allokoinnin osalta. Samalla Balancon talousasiantuntijoiden rooli on muuttunut strategiseksi kumppanuudeksi.


Voit ottaa yhteyttä Mattiin tästä, jos tarvitset kumppaniksi talouden ammattilaista.


Balanco on tilitoimisto, jonka toimintaa ohjaa asiakasymmärrys ja asiakkaiden liiketoiminnan tukeminen. Suomen toimistot sijaitsevat Vantaalla, Helsingissä, Oulussa ja Lahdessa. Ruotsin toimistot sijaitsevat Tukholmassa, Sollentunassa, Södertäljessä ja Visbyssä.
Tunne rahavirtasi. riskrate aloitus on täysin ilmaista. Ei kallista asennustyötä, ei piilokuluja, ei työtunteja integraatioon. Mielestämme tulevien rahavirtojen ennuste pitäisi olla jokaisen yrityksen perusoikeus.


Kirjaudu 8 minuutissa, näe tulokset heti.


Varaa 30 minuutin demo.